top of page
Search
  • Writer's pictureCharline

Geloof in je kunnen en jezelf. Het leverde Celine een job op bij Tech Data.

Celine Junius heeft een speciale band met Crossbridge. Zo liep ze er in 2018 stage tijdens haar master bedrijfscommunicatie. Toen ze destijds HR-verantwoordelijke was bij de studentenvereniging AFD, kwam Celine voor het eerst in contact met Crossbridge. Bij haar kennismaking met onze HR Consultant Eva, was Celine al snel onder de indruk van Eva haar enthousiasme over en passie voor Crossbridge. Niet veel later zat Celine haar CV in onze mailbox, samen met de vraag naar een stageplaats. 


Tijdens haar stage kwam Celine haar jobzoektocht onverwacht in een stroomversnelling terecht. Met als resultaat dat ze via Crossbridge in februari 2019 bij Tech Data als Product Manager startte. Een stap die ze voor zichzelf initieel te hoog gegrepen vond, maar niets bleek minder waar! Het feit dat ze deze rol al anderhalf jaar met glans uitoefent, bewijst immers het tegendeel. In dit interview vertelt ze meer over de zoektocht naar een job, maar ook naar zichzelf. 

 

Laat ons even teruggaan in de tijd naar het moment waarop je op zoek ging naar een eerste vaste job. Hoe ben je toen te werk gegaan? 

Toen ik begon aan mijn stage bij jullie, was ik nog niet heel bewust met mijn zoektocht naar een job bezig. Ik was wel al naar jobbeurzen gegaan en had er – zoals een brave student – bij verschillende bedrijven mijn CV achtergelaten. Daarnaast probeerde ik, onder andere via AFD, goede contacten te leggen en een netwerk uit te bouwen. Tenslotte had ik ook een lijstje gemaakt met bedrijven die me interesseerden of door anderen werden aangeraden. Dat jullie ondertussen ook goed op de hoogte waren van mijn jobzoektocht was een echte surplus. Zo vond ik het fijn dat jullie steeds klaarstonden met raad en daad. Ik herinner me nog heel goed dat jullie me af en toe een bedrijf toelichten wanneer jullie het een goede match voor mij vonden. 


Tijdens mijn stage waren er bij Tech Data twee openstaande vacatures, waarvoor ik mee instond voor de zoektocht naar kandidaten. Tech Data is een distributiebedrijf dat gespecialiseerd is in IT-producten en -diensten: een ontzettend complexe organisatie. Aangezien ik Tech Data goed moest kunnen uitleggen aan potentiële kandidaten, heeft Raf mij met hand en tand uitgelegd hoe de organisatie precies in elkaar zit. Opeens vroeg hij mij: “Zou dat niet iets voor jou zijn, product manager bij Tech Data?” Ook al vond ik het op dat moment te hoog gegrepen, heeft Raf me kunnen overtuigen en zo ben ik uiteindelijk bij Tech Data gaan solliciteren. 


Wat is je vooral bijgebleven van je coachingsgesprekken bij Crossbridge?

Het viel mij meteen op dat de Crossbridgers met een heel enthousiast en betrokken gevoel werken. Dit merkte ik zowel tijdens de eerste kennismaking met Eva, als tijdens mijn stagegesprek met Charline. Jullie waren steeds oprecht geïnteresseerd in mij als persoon. Dat voelde ik ook tijdens jullie coaching met andere jongeren. 


Verder vind ik het bewonderenswaardig dat jullie aan sollicitanten steeds een heel goed beeld schetsen van hoe de organisatie in elkaar zit; de dagdagelijkse activiteiten, de structuur, het organogram, enzovoort. Dat vergemakkelijkt zowel de voorbereiding, als het jobinterview zelf. Normaalgezien ga je vaak met standaardvragen naar het sollicitatiegesprek en ben je nooit voldoende voorbereid om vlot te kunnen meepraten. Dankzij de achtergrondinformatie had ik al een goed beeld van het bedrijf waardoor ik mij beter kon inleven in de werking van Tech Data en mij meer zelfzeker voelde tijdens de kennismakingsgesprekken. 


Naast Tech Data had ik nog een andere sollicitatie lopen. Toen ik de keuze tussen beide aanbiedingen moest maken, waren jullie er echt om mij te ondersteunen en dit zonder mij in een bepaalde richting te willen duwen. Ik heb echt geapprecieerd dat ik met mijn twijfels bij jullie terecht kon. Tijdens mijn stage merkte ik ook dat jullie bij alle sollicitanten het verloop van hun sollicitaties opvolgen. Jullie zijn oprecht geïnteresseerd in hoe de kandidaten zich na elk gesprek voelen. Dat is enorm typerend voor Crossbridge!


In welke mate heeft myShortlist (www.myshortlist.be) jou geholpen in jouw keuze om voor Tech Data te werken?

Als werkende persoon wordt het na verloop van tijd duidelijk welke manier van werken je het beste ligt en welke rol je graag opneemt in een team. Dat zijn zaken waar je als afgestudeerde nog niet zo zeker van bent. Het was dan ook leerrijk om die inzichten reeds via myShortlist te kunnen ontdekken. Het was voor mij een eye-opener om te lezen bij welke bedrijfscultuur ik het best zou passen en aan welke zaken ik op professioneel vlak veel belang hecht. myShortlist was een ontdekkingstocht die mij veel zelfkennis heeft bijgedragen. Zelfkennis die mij geholpen heeft in mijn keuze voor Tech Data.


Je werkt nu intussen al bijna anderhalf jaar bij Tech Data. Kunnen we nog altijd spreken van een match? 

Tech Data is een complexe multinational en de eerste maanden heb ik mijn weg en mijn plaats binnen de organisatie moeten zoeken. Nu voel ik me er echt thuis: het is een groot bedrijf waar er veel samengewerkt moet worden en dat doe ik héél graag! Er zijn zoveel mensen om van bij te leren: al die verschillende meningen en invalshoeken, ik hou daar van. Bovendien heb ik een goede klik met mijn team: onze neuzen staan in dezelfde richting. Dat is voor mij echt essentieel. 


Ik weet nog dat jullie heel hard benadrukten dat in dit team binnen Tech Data self-learning centraal staat, je moet een echte plantrekker zijn. Ik kan dat nu volmondig bevestigen. Ze geven je bij wijze van spreken een duw in het water en gooien er ergens een reddingsboei bij, maar die moet je dan zelf wel gaan zoeken. Dat vergt zelfredzaamheid en daar leer je heel snel heel veel van, àls je durft vragen stellen en kritisch zijn. Ik heb zelf ook de kans gekregen om binnen Tech Data mee te stappen in een intern project dat de onboarding in kaart brengt en optimaliseert. Zo’n extra project is heel boeiend, omdat je ook weer nieuwe mensen leert kennen. Zowel de job als de zijprojecten doe ik met veel plezier en fierheid. 

Kan je enkele tips meegeven aan jonge professionals die aan hun eerste maanden bij hun nieuwe werkgever beginnen?

Het begint met jezelf open te stellen. Veel feedback vragen, maar ook veel ‘domme’ vragen durven stellen. Ik weet dat ik op een bepaald moment gezegd heb: “Ik zou graag eens van elke business unit-manager een opleiding krijgen over wat elke business unit juist doet.” Nadat mijn manager zijn akkoord gaf, heb ik met elke manager een meeting ingepland. Het is niet evident om als nieuweling zo’n vragen te stellen want je voelt je toch altijd wat onwetend, maar het is alleen zo dat je snel vooruit geraakt en bijleert.


Vragen aan je collega’s om een koffietje te gaan drinken: dat is iets wat voor mij ook geholpen heeft.  Ik kan enorm in mijn eigen wereld zitten als ik achter m’n pc zit. Op het moment dat ik dan even pauze neem, moet ik mij terug bewust worden van wat er rondom mij gebeurt. Met een glimlach rondlopen en eens aan anderen vragen hoe het met hen gaat doet ook wonderen. Voor mij een heel kleine moeite, maar met een groots resultaat. Zo leer je je collega’s beter kennen en kan je hen eventueel zelfs helpen. Als nieuweling heb je vaak het gevoel dat je niet veel kan doen, maar wees er maar zeker van dat er altijd wel iemand is die ook jouw hulp kan gebruiken. 


Als je Crossbridge in 3 woorden zou moeten omschrijven, welke zouden deze woorden dan zijn en waarom?

Heel transparant, warm en oprecht zou ik zeggen.


Transparant omdat iedereen waar jullie mee in contact komen, altijd weet waarop of waaraan. Duidelijke en open communicatie is een grote geruststelling als je net begint te zoeken naar een job.  Het Crossbridge-team is een warme bende. Jullie doen jullie job met veel goesting en menselijkheid. Jullie hebben het beste met alle jobzoekenden voor en geven steeds oprechte en eerlijke coaching. Jullie willen dat talenten een job vinden die ze graag doen: niet zomaar een job, maar eentje die hen echt gelukkig maakt. Dat blijkt ook uit de opvolging: dat jullie nadien nog eens bellen of mailen om te horen hoe het gaat, vind ik zo mooi.


Ik wil daar graag nog een bedankje aan toevoegen. Jullie hebben mijn carrière een kick-start gegeven en het had niet vlotter kunnen verlopen: van schoolbank naar stage naar job. Ik heb de perfecte begeleiding gehad en ben in een heel toffe job terecht gekomen. Jullie hebben mij veel dingen geleerd over mezelf. Merci om zo in mij te geloven en om mij dat ‘pushke’ te geven!

bottom of page