top of page
Search
  • Writer's pictureEva

Katrien vond haar droomjob bij HP: “Crossbridge zoekt de match tussen persoon, job én bedrijf”

Katrien Vandewaerde behaalde haar diploma bio-ingenieurswetenschappen in 2017. Een bezige bij die haar studies combineerde met de Chiro en LBK, de studentenorganisatie van bio-ingenieurs in Leuven. Ze startte haar carrière als kwaliteitsadviseur bij Belpork, een vzw die de kwaliteit van Belgisch varkensvlees nagaat. Een job helemaal in lijn met haar studies, maar toch voelde het niet meteen aan als een échte match.


Eind 2019 besloot ze het roer om te gooien en na een uitgebreid carrière-coachingstraject bij Crossbridge ging ze aan de slag als Accountmanager bij HP. Vormde deze job wel een match met haar verwachtingen? Ze vertelt het in dit interview.


 

Laat ons even teruggaan in de tijd naar het moment waarop je op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. Hoe ben je toen te werk gegaan? 

Een jaar geleden begon ik actiever uit te kijken naar een nieuwe uitdaging. Dat was op dat moment absoluut niet gemakkelijk omdat ik helemaal niet wist wat ik wou doen. Ik begon te zoeken naar typische jobs voor bio-ingenieurs in lijn met mijn diploma. Een heel brede zoektocht, té breed besef ik achteraf. Ik zag op een bepaald moment het bos door de bomen niet meer. Het was niet gemakkelijk om een helder overzicht te krijgen. Het was echt een weg tot zelfontdekking.


Als ik terug in de tijd zou gaan naar dat moment, zou ik proberen het zoektraject iets gerichter aan te pakken en minder krampachtig aan mijn studie vast te houden.


Wat is je toen bijgebleven van je coachingsgesprekken met Raf van Crossbridge?

Sofie kende ik via-via al, ik vertelde haar over mijn professionele frustraties en ze trok mij over de streep om mijzelf open te stellen voor een carrière- coachingstraject. 


Dankzij de gesprekken met Raf zijn mijn sterktes bevestigd. Het deed deugd om dit van een professional te horen, dat duwtje in de rug had ik nodig. Mijn zelfvertrouwen heeft daardoor een enorme boost gekregen. Het heeft mij ook geholpen om heel open-minded naar de arbeidsmarkt te kijken en niet enkel op de biosector te focussen. Raf en Sofie hebben mij hier echt mee geholpen. Dankzij die gesprekken heb ik het aan gedurfd om die stap te zetten.


Ik heb tijdens mijn vorige werkervaring beseft dat je gelukkig voelen in je job het allerbelangrijkste is. Je spendeert er immers zoveel tijd! Uiteraard kan dit nooit altijd en voor de volle 100% het geval zijn. 


Voor mij was het een grote eye-opener om te horen van Crossbridge dat die job niet in lijn moet liggen met je studies. Ik had natuurlijk wel het gevoel dat ik mijn 5 studiejaren niet zomaar overboord wou gooien, ik wou er iets mee doen. Nu besef ik dat ik bepaalde skills die ik als bio-ingenieur leerde, zoals een kritische en analytische blik, nu zelfs gebruik binnen een sales functie bij HP. En voor HP heeft het ook een grote meerwaarde om teams te vormen van verschillende profielen met andere achtergronden. De juiste mentaliteit en drive primeert, de rest volgt vanzelf!


In welke mate heeft myCareerCompanion (www.mycareercompanion.com) jou geholpen in jouw keuze om voor HP te werken?

myCareerCompanion heeft mij enorm geholpen, dankzij de verschillende testen kreeg ik bevestiging. Bepaalde jobs waar ik altijd al stiekem in geïnteresseerd was, schreef ik tot op dat moment af omdat ze niet aansloten bij mijn diploma. myCareerCompanion deed mij inzien dat die functies net wel matchte met mij; met mijn karakter en competenties. Dit was voor mij een grote stap buiten mijn comfortzone. Als ik Crossbridge en myCareerCompanion niet had leren kennen, was ik nooit terecht gekomen bij HP.


Je werkt nu intussen al even bij HP. Kunnen we nog altijd spreken van een match? 

Ik ben héél blij dat ik die stap buiten mijn comfortzone heb durven zetten. Het was een sprong in het onbekende, maar ik kijk er met veel plezier op terug. Ik heb enorm veel bijgeleerd en werd vanaf de eerste dag heel goed ondersteund. HP heeft een ondernemende bedrijfscultuur, waarin initiatiefname heel belangrijk is; helemaal mijn ding. Ik was vanaf het begin meteen volwaardig teamlid en heb mij nooit “de nieuwe” gevoeld. De bedrijfscultuur ligt mij volledig - als ingenieur moet ik meteen opmerken dat 100% natuurlijk nooit kan, maar in mijn geval is het alleszins een succes!


Ik moet uiteraard nog heel veel leren, maar besef dat ik dit zelf ook wel deels in de hand heb. Het is wellicht niet altijd even gemakkelijk, ik krijg intern heel veel vertrouwen vanaf het begin en moet het ook wel waarmaken. Dit vertrouwen geeft dan weer een boost voor zelfvertrouwen en met elke nieuwe uitdaging stijgt dit steeds verder. Die uitdaging in mijn job heb ik echt nodig en zoek ik ook actief op. Soms denk ik bij mezelf: “Katrien, waarom moet je het voor jezelf weer moeilijk maken?”. Maar achteraf heb ik er weer enorm veel uit geleerd.


Kan je enkele tips meegeven aan jong professionals die aan hun eerste maanden bij hun nieuwe werkgever beginnen?

Durf fouten maken: als nieuwkomer binnen een organisatie is het niet mogelijk om alles foutloos te doen. Fouten horen erbij en je kan er enkel van bijleren. Dit draagt bij tot de persoonlijke ontwikkeling. Continu opletten en fouten proberen te vermijden, werkt blokkerend. Ik vind het zelf nooit leuk om fouten te maken, dus dit is meteen ook een grote tip voor mezelf.


Wees open-minded: het zorgt voor veel verrassingen. Ik had zelf nooit gedacht dat ik voor HP zou werken. Blijf niet vasthouden aan je studies als dit domein je niet gelukkig maakt. Een studie leert je een bepaalde manier van denken, die je in veel verschillende sectoren kan gebruiken.


Durf vragen te stellen. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Als ik intern een vraag stel, staan er meteen 10 collega’s klaar met antwoorden.


Als je Crossbridge in 3 woorden zou moeten omschrijven, welke zouden deze woorden dan zijn en waarom?

Betrokken: Ik voelde dat Crossbridge echt aan mijn zij stond. Alle Crossbridgers volgden heel betrokken mijn volledige sollicitatie op en waren echt benieuwd naar mijn gevoelens. Het was een enorm aangenaam gevoel dat iemand aan mijn zij stond en supporterde voor mij.


Luisterend oor: Tijdens de eerste kennismaking babbelde ik zelf heel veel. Ik was zo blij dat ik eindelijk eens met iemand anders kon babbelen, iemand met een professionele achtergrond. Ik voelde dat er een last van mijn schouders viel.


Gedreven: Ik merkte dat jullie heel gedreven waren om mij te helpen en het echt belangrijk vonden dat ik gelukkiger werd in mijn carrière. Jullie vertrekken niet vanuit een vacature maar zoeken echt naar de match tussen een persoon, een job én het bedrijf. De omgeving, mentaliteit, bedrijfsinstelling moet je liggen. Ik ben zo blij dat ik dit nu heb gevonden!

bottom of page